هدف اصلی در این بخش، معرفی و در اختیار قرار دادن اطلاعات مربوط به همه کتاب ها و نوشته های جدید و در موارد خاص قدیمی، نشریات، و سایر رسانه های مکتوب در هر قالبی و همچنین وبسایت ها و مطالب کتاب ها و مطبوعات الکترونیک مربوط به هر یک از حوزه های فعالیت انسان شناسی فرهنگ است. این کار برای آشنایی همه خوانندگان و علاقمندان به فرهنگ ایران و سایر فرهنگ های جهانی و مباحث مربوط به هر یک از حوزه های جغرافیایی و موضوعی که در انسان شناسی و فرهنگ دارای گروه و گروه مستقل هستند انجام می گیرد. در هر یک از معرفی ها که در سایت و یا به صورت های فیزیکی (مثل محصولات فرهنگی و سایر اشکال انتشار فیزیکی) انجام می گیرد. هدف در اختیار قرار دادن و به مشارکت گذاشتن حداکثر ممکن مطالب مربوط به منبع یا منابع مزبور، بنا بر اجازه و اختیاراتی است که مالکیت معنوی آن در اختیار انسان شناسی و فرهنگ، می گذارد. شناخته شدن منابع و همه رسانه هایی که در زمینه های فرهنگی کار می کنند و در ارتباط قرار گرفتن کنشگران آنها با یکدیگر و با انسان شناسی و فرهنگ و بالا بردن سواد رسانه ای و علمی همه مخاطبان اهداف دیگر این بخش هستند که عمده فعالیت خود را در وبسایت اصلی انسان شناسی و فرهنگ انجام می دهد، اما بنا بر تصمیم مدیریت مرکزی و یا مدیریت انتشارات و یا مدیریت گروه، و تایید گروه مرکزی، می تواند فعالیت های خود را تعمیم بدهد. در حال حاضر صفحات «کتاب»، «نقد و معرفی نشریات»، «پیوندها» ، «مقالات قدیمی» و «منابع و ماخذ» در حوزه فعالیت های این گروه قرار می گیرد. با وجود این گروه در حد امکان و به صورت انعطاف پذیر فعالیت های خود را وارد عرصه های تعریف شده برای گروه هنر ( هنرهای تجسمی) ، گروه سینما(سینمای داستانی) ، گروه مستند (سینمای مستند)، گروه ارتباطات( تلویزیون، و سایر اشکال ویدیویی) نمی کند و عمدتا در عرصه کتاب نشریات مکتوب محدود است.
گروه تلاش می کند برنامه هایی را به جز وبسایت در حوزه کتاب و نشریه تعریف کند از جمله :
ذیل بخش انتشارات، سه حوزه «کتاب»، «ویژهنامه» و «محصولات فرهنگی» فعالیت دارند.
انسان شناسی و فرهنگ در چارچوب و در راستای اهداف خود، مبنی بر ایجاد پایگاهی برای گردآوری و دسترسی اطلاعات فرهنگی و امکان دادن به محققان و اساتید و روشنفکران و دانشجویان به گفتگویی آزاد برای رشد همگان، بدون دغدغه نسبت به ضوابط دست و پاگیر اداری و اقتصادی، پروژه انتشارات خود را با دسترسی آزاد،همزمان با راه اندازی نسخه جدید وبگاه خویش (بهمن 1393) آغاز می کند.
در این پروژه، انگیزه اصلی، ایجاد یک آلترناتیو و بدیل ولو نسبی، در برابر وضعیت آشفته بازار نشر و موقعیت نامناسبی است که به خصوص نویسندگان و مترجمان کشور با آن روبرو هستند. امروزه، به دلایل متعدد، از جمله افزایش بی رویه تعداد ناشران، ضوابط بی ربطی که برای ارتقا و رشد عملی مطرح شده اند، نبودن قانون کپی رایت و نبود فرهنگ عمومی کتاب و کتاب خوانی از یک سو و نبود سلامت فکری و اخلاقی برای تالیف و تحقیق و ترجمه، با وضعیتی بسیار نابسامان روبرو هستیم. وضعیتی که در آن اغلب نویسندگان و مترجمان، به خصوص جوان، صرفا ناچارند بر اساس قوانین یک بازار بسیار تجاری و پولی شده عمل کنند. برای مثال به جای تلاش برای تالیف و رشد دادن به خود، صرفا ترجمه های سفارشی انجام دهند بی آنکه کنترل مشخصی روی آنها باشد (به دلیل نبود قانون کپی رایت). از طرف دیگر، گروهی از اساتید نیز تالیف هایی را ارائه می دهند که از اصول و کنترل مشخصی تبعیت نمی کنند و اشکال متفاوت سرقت علمی کارهای بی کیفیت، ترجمه در قالب تالیف و غیره عستند و روز به روز افزایش می یابند. در نتیجه خشک و تر با هم می سوزند. بسیاری از نویسندگان و مترجمان حتی سرشناس، سال ها کتاب خود را به دست ناشران می سپارند بدون آنکه منتشر شود و زمانی که حتی پس از یک دوره طولانی کتاب با تیراژی بسیار محدود در حد هزار نسخه منتشر می شود، تازه با مافیای توزیع و مشکل فروش و عرضه روبرو می شوند، بگذریم که بسیاری از کتاب های حتی نه چندان قدیمی اصولا در دسترس نیستند، نتیجه آنکه نه تنها هیچ منفعت مالی حتی اندکی از این راه به نویسندگان و مترجمان صادق نمی رسد بلکه حتی کتابشان نیز دیده نمی شود.
از این رو، انسان شناسی و فرهنگ به کمک ناشران همکار خود، از امروز سیستم جدیدی را راه اندازی می کند که در آن کتاب هایی که دبیران مجموعه ما بپذیرند یا پیشنهاد بدهند، پس از طی تمام مراحل قانونی و گرفتن شابک و ومجوز به صورت الکترونیک و بنا بر انتخاب نویسنده یا مترجم به صورت متن کامل یا متن محدود با امکان دریافت متن کامل، و همچنین امکان دریافت نسخه کاغذی در اختیار همگان قرار می گیرند. هر بار موضوعی مطرح بشود، وبگاه جدید خوانندگان را به سوی کتاب های مربوط به آن موضوع هدایت می کند. بدین ترتیب میزان دیده شدن و در دسترس قرار گفتن کتاب به شدت بالا می رود. در عین حال انسان شناسی و فرهنگ نمی خواهد به هیچ عنوان ازاین موضوع منبعی برای درآمد بسازد، در نتیجه کتاب هایی که به تایید دبیر هر مجموعه برسد، زیر نظر متخصصان ما مراحل آماده سازی را طی می کنند و به انتشار می رسند و پس از انتشار تنها آدرس بانکی خود نویسنده و مترجم در اختیار استفاده کنندگان قرار داده می شود تا در صورت تمایل به کتاب کمک کنند. خوانندگانی که مایل باشد این روند ادامه یابد، البته می توانند کمک های خود را در حدی که بخواهند همچون همیشه به خود انسان شناسی و فرهنگ اهدا کنند. دبیران مجوعه از میان همکاران انسان شناسی و فرهنگ و از میان اندیشمندانی با سابقه و خوش نام و دانش مورد تایید در سیستم عمومی فرهنگی کشور انتخاب می شوند و خود مساله انتخاب یا سفارش دادن کتاب ها را برعهده می گیرند. در عیم حال انتشار کتاب در انسان شناسی و فرهنگ به هیچ وجه بر اساس قرار دادهای انحصاری انجام نمی گیرد بدین معنا که نویسنده می تواند به صورت همزمان و یا از هر زمانی مایل باشد کتاب خود را از انسان شناسی و فرهنگ خارج کرده و به هر صورت مایل است به انتشار برساند و نسخه های کاغذی کتاب به سفارش خوانندگان با تامین هزینه انتشار و بدون سود در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. در یک کلام این سیستم انتشاراتی بسیار شبیه به سیستم انتشارات خود سایت انسان شناسی و فرهنگ خواهد بود، یعنی «دسترسی آزاد» به کتاب ها را برای خوانندگان تامین می کند و تنها تفاوت در آن است که کتاب ها تمام مراحل قانونی و نظارت علمی متعارف در سیستم نشر را پیش از انتشار طی می کنند و طبعا مدیران هر مجموعه تصمیم گیری درباره کیفیت کتاب را بر عهده خواهند داشت.
برای دیدن کتاب های منتشرشده انسان شناسی و فرهنگ، کلیک کنید.
برای دیدن ویژه نامه های انسان شناسی و فرهنگ، کلیک کنید.
انسان شناسی و فرهنگ، از ابتدای تاسیس خود بر آن بود که جایگاهی باشد برای ترویج و گسترش فرهنگ ایران و فرهنگ جهان در رویکردی بین رشته ای. از این رو یکی از ابزارهایی که برای رسیدن به این هدف انتخاب کردیم انتشار ویژه نامه هایی بود که هر بار به یک موضوع فرهنگی یا یک پهنه فرهنگی به صورتی گسترده می پردازند.
اکثر این ویژه نامه ها با عنوان « انسان و فرهنگ» که مجله ای الکترونیک است، منتشر شده و در بسیاری از منابع معتبر از جمله پرتال جامع علوم انسانی نمایه سازی می شوند. شکل ویژه نامه ها الکترونیک بوده با گروه بندی بسیار پیشرفت و کاملا رنگی با عکس ها و مطالب بسیار متنوع علمی و ترویجی، عرضه می شوند. البته انتشار این ویژه نامه ها به صورت کاغذی تنها به صورت سفارشی پذیرفته می شود زیرا هزینه بسیار بالایی دارند. اما دسترسی به آنها با کیفیت متوسط به صورت آنلاین و با کیفیت بالای عکس ها به صورت لوح فشرده امکان پذیر است. این مجلات الکترونیک در بسیاری از منابع معتبر از جمله پرتال جامع علوم انسانی نمایهسازی میشوند. ویژهنامهها با مسئولیت علمی مدیریت انسانشناسی و فرهنگ و یک سردبیر علمی که عموما عضو هیئت علمی یکی از دانشگاههای معتبر داخل یا خارج از کشور هستند، منتشر میشوند. ویژهنامهها، به صورت منظم دو شماره را در سال به سالگرد تاسیس انسانشناسی و فرهنگ و نوروز اختصاص دارند. بخشی از این ویژهنامهها به زبانهای گوناگون ایرانی اختصاص یافته و مطالب به غیر از زبان رسمی یعنی فارسی، به این زبانها نیز نوشته میشوند.
هر ویژه نامه ساختاری تقریبا مشخص دارد که شامل چند مطلب مقدماتی برای ورود به مساله. گفتگو، میزگرد و مقالات تالیفی و ترجمه می شود. ویژه نامه ها با مسئولیت علمی دکتر ناصر فکوهی ، استاد دانشگاه تهران و مدیر انسان شناسی و فرهنگ منتشر می شوند و هر ویژه نامه دارای یک سردبیر علمی است که عموما عضو هیئت علمی یکی از دانشگاه های معتبر داخل یا خارج از کشور بوده و خود در همراهی با مدیر انسان شناسیو فرهنگ ساختار و تقسیم بندی های داخلی ویژه نامه را برنامه ریزی می کنند و فراخوانی عمومی نیز برای همکاری به همه علاقمندان داده می شود.
ساختار ویژه نامه ها به گونه ای است که امکان بدهد مقالات علمی – ترویجی به انتشار برسند اما از محدودیت های بسیار زیاد مجلات علمی پژوهشی رنج نبرند. به عبارت دیگر مقالاتی با ارزش بالای علمی عرضه شوند که پیش از انتشار مورد ارزیابی و تصویب سردبیر و مدیر انسان شناسی فرهنگ قرار گرفته اند و یا سفارش داده شده اند و سپس نیز آمادگی پذیرش انتقادات و تصحیح خطاههای احتمالی در نمونه های انتشاراتی بعدی وجود داشته باشد.
هر شماره دارای یک یا چند ویراستار علمی است که عموما در سطح کارشناسی ارشد قرار دارند. سردبیر ویژه نامه ها لزوما باید یکی از متخصصان در حوزه موضوعی ویژه نامه باشد. اما در همین حال برای تهیه ویژه نامه ها که اغلب بیش از یک سال به طول می کشد، از کمک بسیاری از متخصصان در آن حوزه استفاده می شود. در نهایت پس از تکمیل مطالب ویژه نامه کار گروه بندی به یک تیم حرفه ای و علمی از همکاران انسان شناسی و فرنگ واگذار می شود.
ویراستاران علمی ویژه نامه های انسان و فرهنگ، مسئول اصلی رابطه میان سردبیر و مدیر ویژه نامه ها هستند و برای هرگونه کمکی می توانند با ما تماس بگیرند تا راهنمایی لازم به آنها انجام گیرد. وظیفه ویراستار هر ویژهنامه شامل موارد زیر است:
سردبیران نیز وظایفی به این شرح دارند:
افزون بر مجله الکترونیک «انسان و فرهنگ» ، ویژه نامه های انسان شناسی و فرهنگ، به صورت منظم دو شماره را در سال به سالگرد تاسیس انسان شناسی و فرهنگ (مهر ماه هر سال) و نوروز (اسفند هر سال) اختصاص می دهند که در آنها نویسندگان ازادی بیشتری برای بیان علائق و مسائل خود دارند. در انی ویژه نامه ها به خصوص بخشی به زبان مادری نیز اختصاص یافته و نوشته های به زبان هی ایرانی به جز زبان رسمی یعنی فارسی نیز اختصاص یافته است. ویژهنامههای منتشر شده تاکنون (بهمن 1393) به شرح زیر است:
صفحه ویژه نامه های انسان شناسی و فرهنگ را ببینید.
انسانشناسی و فرهنگ تولید کالاهای فرهنگی را یک فرصت کلیدی در جهت دموکراتیزه شدن فرهنگ میداند و با استفاده از توان علمی اعضای خود دست به تولید و ترویج کالاهای فرهنگی میزند. بدیهیست نوع موادی که در تولید این کالاهای فرهنگی استفاده خواهد شد در سایهی همین نگاه فرهنگی و از نوع مواد سالم و بیضرر بوده و هیچ آزاری را متوجه محیط زیست نخواهد نمود که در اینجا به چند نمونه از آنها اشاره میشود:
این محصولات در آینده و با فعال شدن بخش صوتی و تصویری، متنوعتر شده و فیلم و صوت کلیه برنامههای مجموعه را نیز دربرمیگیرد. این محصولات در آینده و در قالب همکاری با برخی نهادهای رسمی، امکان توزیع بین علاقمندان را نیز خواهند داشت.
همان طور که می دانید انسان شناسی و فرهنگ مجموعه ای است که بر مبنای کار داوطلبانه تشکیل و توسعه یافته است. به همین دلیل در بخش انتشارات هم کلیه فعالیت ها اعم از آماده سازی و ویراستاری فنی کتاب توسط خود نویسنده صورت می گیرد. اما برای یک سان سازی ظاهری و فنی آن جه به عنوان کتاب منتشر می شود، شیوه نامه ای تدوین شده که باید توسط نویسندگان محترم رعایت شود. بدیهی است در صورت عدم رعایت آن انسان شناسی و فرهنگ از پذیرش کتاب برای بررسی های علمی معذور است و در صورت بازگرداندن نسخه و اعلام فوریت اصلاح، ممکن است بررسی بعدی دو ماه به طول بینجامد. بنابراین توصیه آن است که ضرورتاً همه موارد این شیوه نامه که در دو بخش فنی و محتوایی تهیه و تدوین شده، به دقت رعایت شود.
برای دیدن شیوه نامه به صورت فایل پی دی اف روی فایل پیوست کلیک کنید.